Dedenie pasív ak nezdedil žiadne aktíva
Právna pomoc zadarmo
Položiť otázkuOtázka
Dobrý deň, chcel by som sa spýtať na jednu situáciu. Ak v budúcnosti syn môjho kamaráta nezdedí po jeho otcovi žiadne aktíva a tento môj kamarát má v súčasnosti veľa dlhov, bude syn nútený prebrať tiež tieto pasíva, hoci nezdedil žiadne aktíva? Ďakujem.
Odpoveď advokáta na trestné právo
Dobrý deň. Podľa ustanovenia § 470 Občianskeho zákonníka dedič, resp. dedičia zodpovedajú za poručiteľove dlhy len do výšky ceny nadobudnutého dedičstva. Inak povedané v dedičskom konaní nemôžete po poručiteľovi zdediť tie dlhy (pasíva), ktoré by prevyšovali cenu nadobudnutého dedičstva (aktíva). Nemusíte sa preto obávať toho, že by syn Vášho kamaráta po ňom zdedili iba pasíva. Navyše dedič môže dedičstvo ako celok odmietnuť (pozri ustanovenia § 463 a nasl. Občianskeho zákonníka).
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na trestné právo, najmä na obhajobu v trestnom konaní, trestné oznámenia, výsluchy, väzbu, trestné činy proti majetku a hospodársku trestnú činnosť. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.