Bezplatná právna poradňa

Dedenie zaťa po svokre

Právna pomoc zadarmo

Položiť otázku

Najčastejšie otázky

Je darovaná nehnuteľnosť pre manželov automaticky v BSM alebo v podielovom spoluvlastníctve?

vo vami uvedenom prípade paltí, že je na rozhodnutí svokrovho brata či uvedený pozemok o výmere 47 m2 daruje výlučne len svojmu bratovi - vášmu svokrovi alebo aj jeho manželke a to v rovnakom pomere. Ak sa dohodnú na darovaní pozemku v prospech oboch svokrovcov oboch, potom pozemok o výmere bude pariť do podielového…

celá odpoveď ›

Dedí manželka po rodičoch zosnulého manžela, ak nemali deti?

na vami položenú otázku uvádzame, že ak zomreli rodičia už nebohého manžela a títo rodičia mali vlastné deti, dedičmi zo zákona v I. skupine dedičov sú tieto deti a nie aj manželka zosnulého manžela jedného zo synov rodičov, čo vyplýva z ust. § 473 ods. 1 Obč. zákonníka : "V prvej skupine dedia poručiteľove deti a…

celá odpoveď ›

Má vdovec po zosnulej dcére nárok dediť po jej rodičoch?

z otázky vyplýva, že Vaša dcéra, ktorá zomrela, nemá potomkov. Ak by došlo k Vášmu úmrtiu ako rodičov, potom v zmysle ust. § 473 Obč. zákonníka platí, že dedičmi po Vás - rodičoch bude výlučne preživší manžel a syn, resp. jeho deti.

celá odpoveď ›

Má nevesta nárok na dedičstvo po svokrovi, ak zomrel jeho syn?

Vaše deti (ako deti potomka poručiteľa) by samé nemohli zdediť celý majetok, ani keby zriadil závet. Poručiteľov druhý syn je totiž tzv. neopomenuteľným dedičom a nie je možné ho v závete vynechať.

celá odpoveď ›

Otázka

Prosím o odpoveď na otázku týkajúcej sa dedičstva a nároku. Manželia žijú v rodinnom dome svojej svokry, ktorého sa zať stará a opravuje svojpomocne už 30 rokov. Svokru spoločne opatrujú v ich rodinnom prostredí. Má zať po smrti svokry nejaké právo alebo nárok na dedičstvo po nej? Ďakujem.

Odpoveď advokáta na trestné právo

Dobrý deň  

pokiaľ je nehnuteľnosť vo vlastníctve matky manželky, dediť bude zo zákona manželka, pokiaľ pani nezanechá závet. Podľa § 473 zák. č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník:

 

“1) V prvej skupine dedia poručiteľove deti a manžel, každý z nich rovnakým dielom.

 

2) Ak nededí niektoré dieťa, nadobúdajú jeho dedičský podiel rovnakým dielom jeho deti. Ak nededia ani tieto deti alebo niektoré z nich, dedia rovnakým dielom ich potomci.

Taktiež za života môže nehnuteľnosť darovať zaťovi a dcére. V inom prípade nemá zať nárok na nehnuteľnosť. 

 

Bezplatná právna poradňa
4,9 (8 299)
  • Jakub M.
    Jakub M.

    18. septembra

    Rýchlosť, kvalitná odpoveď - odporučam! Využijem aj v buducnosti

    recenzie

  • Peter K.
    Peter K.

    18. septembra

    Vysoko hodnotím advokátsku kanceláriu pre ochotu a nielen ochotu ale aj fundovanú odpoveď na...

    recenzie

  • Barbora K.
    Barbora K.

    28. septembra

    Velmi ochotni advokati, mozem iba odporucat

    recenzie

  • Valéria H.
    Valéria H.

    2. októbra

    Výborné služby, promptná kvalifikovaná odpoveď na položené otázky. Veľká vďaka. Môžem len odporúčať!...

    recenzie

  • Ľudovít B.
    Ľudovít B.

    25. októbra

    Ďakujem za perfektnú odpoveď na môj problém, ktorý predtým neskúsená právná poradkyňa riadne...

    recenzie

  • Jarmila J.
    Jarmila J.

    30. októbra

    Dakujem za promptnu a zrozumitelnu odpoved. Odporucam obratit sa na tuto poradnu.

    recenzie

  • Silvia M.
    Silvia M.

    5. novembra

    Super pristup, rychlo poradili, vysvetlili, som velmi spokojna!

    recenzie

  • Andrea K.
    Andrea K.

    8. novembra

    Profesionálna odpoveď, takisto prístup ku klientovi, odporúčam

    recenzie

  • Lenka O.
    Lenka O.

    21. novembra

    Profesionálny, zrozumiteľný a rýchly prístup. Najlepšia právna poradňa!

    recenzie

Je darovaná nehnuteľnosť pre manželov automaticky v BSM alebo v podielovom spoluvlastníctve?

Dobrý deň,
svokrovci majú dostať záhradu (47 m²) darom od svokrovho brata. Radi by sme vedeli, či je postačujúce prijať ju ako podielové spoluvlastníctvo, alebo je vhodnejšie, ak ju vložia do bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM) rozšírením už existujúceho BSM. Rozvod neplánujú. Zaujímalo by nás tiež, či môžu vzniknúť poplatky pre pozostalého manžela v prípade úmrtia jedného z nich a následného dedenia. Ktorý spôsob by bol podľa vás lepší? Ďakujem!

Odpoveď advokáta na trestné právo

Dobrý deň, vo vami uvedenom prípade paltí, že je na rozhodnutí svokrovho brata či uvedený pozemok o výmere 47 m2  daruje výlučne len svojmu bratovi - vášmu svokrovi alebo aj jeho manželke a to v rovnakom pomere. Ak sa dohodnú na darovaní pozemku v prospech oboch svokrovcov oboch, potom pozemok o výmere bude pariť do podielového spoluvlastníctva.
Do BSM predmetný pozemok nemôžu nadobudnúť darom. Právne by to bolo možné ale len za predpokladu, že by teraz spísali notársku zápisnicu o notára, že všetom majetok, ktorý nadobudnp darom bude patriť do BSM. Sme však názoru, že kvôli pozemku o výmere 47 m2 sa to neoplatí z hľadiska poplatku u notára, ktorý budú musieť zaplatiť. Výšku poplatku vám oznámi notár.

Vec nie je potrebné komplikovať a dar odporúčam prijať ak je to v súlade s rozhodutím darcu do podielového spoluvlastníctva. Následne ak by jeden zo spoluvlastníkov zomrel, potom predmetom dedenia bude len podiel poručiteľa, ktorý budú dediť zo zákona zákonní dedičia v rovnakom pomere k uvedenému podielu.

 

Bezplatná právna poradňa

Dedí manželka po rodičoch zosnulého manžela, ak nemali deti?

Dobrý deň, má manželka nárok na dedičstvo po rodičoch svojho zosnulého manžela, ak nemali deti? Alebo bude všetko dediť manželovým súrodencom? Ďakujem. M.

Odpoveď advokáta na trestné právo

Dobrý deň, na vami položenú otázku uvádzame, že ak zomreli rodičia už nebohého manžela a títo rodičia mali vlastné deti, dedičmi zo zákona v I. skupine dedičov sú tieto deti a nie aj manželka zosnulého manžela jedného zo synov rodičov, čo vyplýva z ust. § 473 ods. 1 Obč. zákonníka : "V prvej skupine dedia poručiteľove deti a manžel, každý z nich rovnakým dielom." Ide o to, že manželka zosnulého manžela nie je potomkom rodičov nebohého manžela. Ak by v tomto konkrétnom prípade mali manželia spolu deti, na miesto zosnulého manžela ako dedičia by nastúpili tieto deti, čo však nie je váš prípad, lebo v otázke uvádzate, že manželia nemali deti.

Bezplatná právna poradňa

Má vdovec po zosnulej dcére nárok dediť po jej rodičoch?

Dobrý deň,

naša dcéra sa vydala, ale v roku 2010 zomrela. So svojím manželom nemali deti. Po našej smrti (ako rodičov) by mal jej manžel nárok na podiel z nášho majetku? Máme ešte jedného syna, ktorý je ženatý a má dve deti. Ďakujem za odpoveď.

Aja

Odpoveď advokáta na trestné právo

Dobrý deň, z otázky vyplýva, že Vaša dcéra, ktorá zomrela, nemá potomkov.

Ak by došlo k Vášmu úmrtiu ako rodičov, potom v zmysle ust. § 473 Obč. zákonníka platí, že dedičmi po Vás - rodičoch bude výlučne preživší manžel a syn, resp. jeho deti. Váš zať ako manžel Vašej nebohej dcéry nie je zákonným dedičom po Vás ako rodičoch a to z jednoduchého dôvodu, že Váš zať nie je Vašim potomkom.

Predpokladáme, že v prospech zaťa ako manžela Vašej nebohej dcéry nespíšete závet, čo by právne bolo možné, avšak Váš syn by mohol závet napadnúť keďže je neopomenuteľným dedičom v zmysle ust. § 479 Obč, zákonníka a musí sa mu dostať aspoň jedna polovica zákonného podielu na dedičstve.

Bezplatná právna poradňa

Má nevesta nárok na dedičstvo po svokrovi, ak zomrel jeho syn?

Dobrý deň,
chcela by som sa opýtať na otázku týkajúcu sa dedičstva. Môj svokor zomrel a mal dva syny. Jeden z nich zomrel a druhý je slobodný. Ako to je s dedičstvom? Majú naň nárok iba moje deti, teda jeho vnúčatá, okrem môjho švagra a manželky svokra? Ako jeho nevesta, mám na dedičstvo nejaký nárok?

Odpoveď advokáta na trestné právo

Dobrý deň,
Vaše deti (ako deti potomka poručiteľa) by samé nemohli zdediť celý majetok, ani keby zriadil závet. Poručiteľov druhý syn je totiž tzv. neopomenuteľným dedičom a nie je možné ho v závete vynechať. Ak by sa tak stalo, mohol by napadnúť platnosť závetu.

V tomto prípade, ak sa dedičia nedohodnú inak, budú dediť 1/3 jeho syn, 1/3 manželka a 1/3 spoločne Vaše deti.

Samozrejme v dedičskom konaní je možné uzatvoriť dedičskú dohodu, ktorá by znela inak, než rozdelením majetku na 1/3. To však závisí od toho s čím budú dedičia súhlasiť.

Bezplatná právna poradňa

Trápi vás "Dedenie zaťa po svokre" a chcete pomôcť?

O Autorovi
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners

JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na trestné právo, najmä na obhajobu v trestnom konaní, trestné oznámenia, výsluchy, väzbu, trestné činy proti majetku a hospodársku trestnú činnosť. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.