Najčastejšie otázky
Môže exekútor zriadiť záložné právo na nehnuteľnosť aj pri splátkovom kalendári?
na Vami položenú ptázku uvádzame, že exekútor Vám podal pravdivú informáciu. V otázke neuvádzate aká je výška dlhu vymáhaného v xekučnom konaní a preto na doplnenie uvádzame, že podľa ust. § 63 ods.
celá odpoveď ›Podlieha motorové vozidlo kúpené z kompenzačného príspevku exekúcii?
v zmysle ust. § 115 exekučného poriadku exekúcii nepodlieha MV, na ktoré bol poskytnutý príspevok z úradu práce. CiItujeme ust. § 115 ods.
celá odpoveď ›Môžem vymáhať exekúciou pohľadávku z vykonateľného rozsudku?
v takom prípade môžete podať návrh na vykonanie exekúcie u súdneho exekútora. Súdny exekútor, u ktorého podáte návrh však nebude ten istý, ktorý bude vykonávať exekúciu, pretože toho stanoví súd (Okresný súd Banská Bystrica).
celá odpoveď ›Môžem očakávať ďalšie súdne trovy okrem súdneho poplatku za návrh?
Ak sa dlh podarí od dlžníkov vymôcť, exekúcia by Vás v zásade nemusela stáť nič, pretože účelne vynaložené náklady exekučného konania by mal exekútor vymôcť od dlžníka a nahradiť Vám ich. Oprávnený má totiž voči povinnému nárok na náhradu účelne vynaložených trov, ktoré v exekučnom konaní platil, t.j. aj súdny…
celá odpoveď ›Otázka
Dobrý deň,
rada by som sa informovala, či sa mi oplatí podávať návrh na vykonanie exekúcie na náhradu škody vo výške 334 eur, ktorá mi bola spôsobená krádežou. Mám informáciu, že povinní, konkrétne mladiství, sú v súčasnosti vo výkone trestu a je možné, že nemajú žiadny majetok. Podľa novely Exekučného poriadku som sa dozvedela, že by som mala platiť súdny poplatok za podanie návrhu vo výške 16,50 eur. Ďalej by som mala zaplatiť náklady pre exekútora za spísanie návrhu do elektronického systému, tiež vo výške 16,50 eur. Tým sa dostávam na sumu 33 eur, čo je už 10% zo škody, ktorú mi spôsobili, a teda predstavuje ďalší mínus na mojom účte. Vymoženie mojej pohľadávky je otázne.
Podľa novely je možné, že exekúcia má byť zastavená, ak sa pohľadávka nevymôže do 5 rokov. To znamená, že aj keby sa povinní zamestnali o 10 rokov a začali zarábať, ja už svoju škodu, ktorá sa mi stala v roku 2008 (t.j. pred 9 rokmi), nevymôžem. Moje priznané právo sa premlčí po 10 rokoch od právoplatnosti trestného rozkazu.
Odporučili by ste mi počkať a podať návrh na výkon exekúcie neskôr, keď je možnosť, že sa mladiství zamestnajú? Viete mi povedať, aké ďalšie náklady mi ako oprávnenému ešte môžu vzniknúť? Čítala som aj o paušálnych nákladoch za administratívne úkony vo výške 60 eur, avšak, ak by bola pohľadávka nevymožená, nemusela by som ich platiť? V tých nákladoch sa neviem zorientovať.
Ďakujem za informácie a rady.
S pozdravom,
Odpoveď advokáta na trestné právo
Dobrý deň. Uvažujete veľmi správe, ak sa pred podaním návrhu na vykonanie exekúcie zamýšľate nad reálnou vymožiteľnosťou pohľadávky v rámci exekúcie. Základný princíp exekúcie je taký, že exekútor by mal všetky náklady (súdny poplatok za vydanie poverenia, trovy právneho zastúpenia a pod.) vymôcť od dlžníka. Ak sa však exekúcia zastaví pretože povinní nemajú žiadny majetok, náklady na exekúciu znáša oprávnený. Preto ak viete, že povinní sú nemajetní, prípadné podanie exekučného návrhu nemusí byť rentabilné.
Pokiaľ ide o Vašu otázku týkajúcu sa toho, či čakať alebo nie, v tomto smere nemožno vopred predpokladať, či sa dotyční mladíci zamestnajú alebo nie. Z uvedeného dôvodu nie sú na mieste žiadne odporúčania. Či návrh na vykonanie exekúcie podáte alebo nie musíte rozhodnúť sama.
Môže exekútor zriadiť záložné právo na nehnuteľnosť aj pri splátkovom kalendári?
Dobrý deň, chcela by som sa opýtať. V decembri 2025 mi začalo exekučné konanie so zrážkami zo mzdy. Keďže som nechcela, aby mi bolo zrážané zo mzdy, dohodla som sa s veriteľom na splátkovom kalendári, s ktorým aj súhlasil. Napriek tomu podal žiadosť o zriadenie záložného práva na dom. Exekútor mi povedal, že je to len poistka pre prípad, že by som prestala splácať. Mal na to právo, aj keď bol dohodnutý splátkový kalendár? Ďakujem pekne za odpoveď.
Odpoveď advokáta na trestné právo
Dobrý deň, na Vami položenú ptázku uvádzame, že exekútor Vám podal pravdivú informáciu.
V otázke neuvádzate aká je výška dlhu vymáhaného v xekučnom konaní a preto na doplnenie uvádzame, že podľa ust. § 63 ods. 3 exekučného poriadku platí :
"(3/ Ak ide o vykonanie exekúcie na vymoženie peňažnej pohľadávky, ktorá bez príslušenstva ku dňu doručenia návrhu na vykonanie exekúcie neprevyšuje 2 000 eur (ďalej len „drobné exekúcie“), nemožno exekúciu vykonať predajom nehnuteľnosti, v ktorej má povinný hlásený trvalý pobyt alebo prechodný pobyt podľa osobitného predpisu; právo zriadiť exekučné záložné právo na nehnuteľnosť tým nie je dotknuté. Za drobnú exekúciu sa nepovažuje exekúcia na vymoženie pohľadávky na výživnom.
(4) Exekúciu predajom nehnuteľnosti, v ktorej má povinný prihlásený trvalý pobyt alebo prechodný pobyt podľa odseku 3, možno vykonať výnimočne na základe schválenia súdu, ak sú voči povinnému vedené viaceré exekúcie, v ktorých sa vymáhajú pohľadávky prevyšujúce v súhrne 2 000 eur a exekútor preukáže, že peňažná pohľadávka nemôže byť vymožená iným spôsobom. Návrh na schválenie predaja nehnuteľnosti podľa prvej vety môže podať exekútor, ktorý ako prvý v poradí na nehnuteľnosti zriadil exekučné záložné právo a na základe jeho písomného súhlasu aj exekútor, ktorého exekučné záložné právo bolo zriadené neskôr."
Záver
Ak riadne a včas platíte splátky v zmysle dohody a uhradíte trovy exkučného konania súd. exekúra, nemáte sa čoho obávať v tom smere, aby bola vykonaná exekúcia predajom nehnuteľnosti.
V prípade problémov kontaktujte našu advokátsku kanceláriu.
Podlieha motorové vozidlo kúpené z kompenzačného príspevku exekúcii?
Dobrý deň,
Chcem sa opýtať, či motorové vozidlo, na ktoré bol priznaný kompenzačný príspevok pre občana so zdravotným postihnutím, podlieha exekúcii? Ďakujem.
Slávo
Odpoveď advokáta na trestné právo
Dobrý deň,
v zmysle ust. § 115 exekučného poriadku exekúcii nepodlieha MV, na ktoré bol poskytnutý príspevok z úradu práce.
CiItujeme ust. § 115 ods. 2 písm. f/ exek. poriadku :
"Z exekúcie sú vylúčené : ...
Môžem vymáhať exekúciou pohľadávku z vykonateľného rozsudku?
Mám právoplatný a vykonateľný rozsudok krajského súdu, ktorý však odporca nerešpektoval a nepreplatil mi financie určené rozsudkom. Rozsudok nadobudol právoplatnosť a vykonateľnosť v roku 2010.
Odpoveď advokáta na trestné právo
Dobrý deň,
v takom prípade môžete podať návrh na vykonanie exekúcie u súdneho exekútora. Súdny exekútor, u ktorého podáte návrh však nebude ten istý, ktorý bude vykonávať exekúciu, pretože toho stanoví súd (Okresný súd Banská Bystrica). Súdny exekútor disponuje zákonnými prostriedkami na vymoženie dlžnej sumy. Odporúčam preto obrátiť sa na súdneho exekútora a podať návrh na vykonanie exekúcie.
Môžem očakávať ďalšie súdne trovy okrem súdneho poplatku za návrh?
Ďakujem pekne za odpoveď. Mohli by ste mi, prosím, povedať, aké budú moje náklady, ak sa rozhodnem pokračovať? Bude to len 16,50 € za podanie návrhu, alebo sa môžem očakávať ďalšie náklady? Ďakujem ešte raz.
Odpoveď advokáta na trestné právo
Dobrý deň. Ak sa dlh podarí od dlžníkov vymôcť, exekúcia by Vás v zásade nemusela stáť nič, pretože účelne vynaložené náklady exekučného konania by mal exekútor vymôcť od dlžníka a nahradiť Vám ich. Oprávnený má totiž voči povinnému nárok na náhradu účelne vynaložených trov, ktoré v exekučnom konaní platil, t.j. aj súdny poplatok vo výške 16,50 €.
Problém nastane, ak sa exekútorovi neporadí vymôcť nič a bude musieť exekúciu zastaviť. V takom prípade je povinný hradiť exekútorovi trovy oprávnený, pričom tieto trovy by boli minimálne 60,- € alebo viac.
Presnú výšku Vašich nákladov s prípadným podaním návrhu na vykonanie exekúcie však nemožno vopred odhadnúť, nakoľko to závisí od procesnej situácie, ktorá v exekúcii nastane a ktorú nemožno vopred s určitosťou predvídať.
Trápi vás "Exekučná vymožiteľnosť dlhu" a chcete pomôcť?
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na trestné právo, najmä na obhajobu v trestnom konaní, trestné oznámenia, výsluchy, väzbu, trestné činy proti majetku a hospodársku trestnú činnosť. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.