Môže ma zamestnávateľ prinútiť zostať v práci napriek ukončeniu pracovného pomeru v skúšobnej dobe?
Právna pomoc zadarmo
Položiť otázkuOtázka
Dobrý deň! Dnes som v práci podala výpoveď počas skúšobnej doby s účinnosťou od 1.8.2016. Môj zamestnávateľ ma nechce prepustiť, pretože za mňa čerpal dotáciu z UPSVaR-u. Má právo ma v práci držať dlhšie? Ďakujem za Vašu odpoveď.
Odpoveď advokáta na trestné právo
Dobrý deň, podľa § 72 Zákonníka práce, v skúšobnej dobe môže zamestnávateľ a zamestnanec skončiť pracovný pomer písomne z akéhokoľvek dôvodu alebo bez uvedenia dôvodu, ak ďalej nie je ustanovené inak. Z uvedeného vyplýva, že ku skončeniu pracovného pomeru dôjde ku dňu, ktorý je v zrušovacom prejave účastníka pracovnoprávneho vzťahu uvedený ako deň skončenia pracovného pomeru. Váš pracovný pomer preto skončí dňa 01.08.2016 a to bez ohľadu na to, či Váš zamestnávateľ so skončením pracovného pomeru súhlasí alebo nie.
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na trestné právo, najmä na obhajobu v trestnom konaní, trestné oznámenia, výsluchy, väzbu, trestné činy proti majetku a hospodársku trestnú činnosť. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.