Môže sa odsúdené osoba zamestnať ako učiteľ?
Právna pomoc zadarmo
Položiť otázkuOtázka
Dobrý deň, chcela by som sa informovať, či je možné, aby sa osoba odsúdená na nepodmienečný trest odňatia slobody zamestnala v školstve ako učiteľ. Ďakujem za odpoveď.
Odpoveď advokáta na trestné právo
Dobrý deň, v zmysle § 6 ods. 1 zákona č. 317/2009 Z.z. o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch, predpokladom na výkon pedagogickej činnosti je aj bezúhonnosť. Za bezúhonného sa na účely tohto zákona považuje ten, kto nebol právoplatne odsúdený za úmyselný trestný čin alebo za trestný čin spáchaný z nedbanlivosti v súvislosti s výkonom pedagogickej činnosti alebo s výkonom odbornej činnosti. Vzhľadom na odsúdenie osoby na nepodmienečný trest odňatia slobody, táto pravdepodobne nebude splňať podmienku bezúhonnosti. Za bezúhonnú osobu sa bude považovať vtedy, ak bola odsúdená za trestný čin spáchaný z nedbanlivosti, ktorý nesúvisel s výkonom pedagogickej činnosti alebo s výkonom odbornej činnosti.
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na trestné právo, najmä na obhajobu v trestnom konaní, trestné oznámenia, výsluchy, väzbu, trestné činy proti majetku a hospodársku trestnú činnosť. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.