Bezplatná právna poradňa

Môžem byť vojak?

Právna pomoc zadarmo

Položiť otázku

Najčastejšie otázky

Môže byť osoba bezúhonná, ale zároveň nespoľahlivá podľa zákona?

v zmysle § 16 zákona o štátnej službe profesionálnych vojakov sa za bezúhonného nepovažuje občan, ktorý bol právoplatne odsúdený za trestný čin vojenský alebo úmyselný trestný čin a v prípade trestného činu vojenského a zločinu aj občan, ktorému bolo odsúdenie za takýto trestný čin zahladené alebo na ktorého sa hľadí,…

celá odpoveď ›

Môže profesionálny vojak ukončiť služobný pomer nesúhlasom so spracúvaním osobných údajov?

skončenie štátnej služby v Ozbrojených silách SR upravujú ustanovenia § 69 a nasl. zákona č. 346/2005 Z.z. o štátnej službe profesionálnych vojakov ozbrojených síl SR v platnom znení.

celá odpoveď ›

Môžem byť prijatý do štátnej služby, ak som bol odsúdený za drogy?

Vo všeobecnosti je jednou zo základných podmienok na prijatie do štátnej služby bezúhonnosť. Bezúhonnosť je však v rôznych zákonoch definovaná rôzne (napr. podnienka bezúhonnosti je odlišne definovaná pri príslušníkoch policajného zboru a odlišne pri profesionálnych vojakoch).

celá odpoveď ›

Otázka

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať: Nebol som odsúdený, ale bol uzavretý zmier medzi mnou (obvineným) a poškodeným. Chcel by som vedieť, či splňujem podmienku bezuhonnosti, keďže sa chcem stať profesionálnym vojakom. Ďakujem za odpoveď. Na internete som našiel nasledujúci paragraf, no nie som si istý, ako si ho mám vysvetliť:

"Za bezúhonného sa na účely tohto zákona nepovažuje občan, ktorý bol právoplatne odsúdený za trestný čin vojenský alebo úmyselný trestný čin, a v prípade trestného činu vojenského a zločinu aj občan, ktorému bolo odsúdenie za takýto trestný čin zahladené alebo na ktorého sa hľadí, akoby nebol za takýto trestný čin odsúdený."

Chcem vedieť, či na základe tohoto môžem alebo nemôžem byť vojakom.

Odpoveď advokáta na trestné právo

Dobrý deň, podľa vyššie uvedeného ustanovenia, ktoré ste citovali, sa považujete za bezúhonného.

Bezplatná právna poradňa
4,9 (8 299)
  • Jakub M.
    Jakub M.

    18. septembra

    Rýchlosť, kvalitná odpoveď - odporučam! Využijem aj v buducnosti

    recenzie

  • Peter K.
    Peter K.

    18. septembra

    Vysoko hodnotím advokátsku kanceláriu pre ochotu a nielen ochotu ale aj fundovanú odpoveď na...

    recenzie

  • Barbora K.
    Barbora K.

    28. septembra

    Velmi ochotni advokati, mozem iba odporucat

    recenzie

  • Valéria H.
    Valéria H.

    2. októbra

    Výborné služby, promptná kvalifikovaná odpoveď na položené otázky. Veľká vďaka. Môžem len odporúčať!...

    recenzie

  • Ľudovít B.
    Ľudovít B.

    25. októbra

    Ďakujem za perfektnú odpoveď na môj problém, ktorý predtým neskúsená právná poradkyňa riadne...

    recenzie

  • Jarmila J.
    Jarmila J.

    30. októbra

    Dakujem za promptnu a zrozumitelnu odpoved. Odporucam obratit sa na tuto poradnu.

    recenzie

  • Silvia M.
    Silvia M.

    5. novembra

    Super pristup, rychlo poradili, vysvetlili, som velmi spokojna!

    recenzie

  • Andrea K.
    Andrea K.

    8. novembra

    Profesionálna odpoveď, takisto prístup ku klientovi, odporúčam

    recenzie

  • Lenka O.
    Lenka O.

    21. novembra

    Profesionálny, zrozumiteľný a rýchly prístup. Najlepšia právna poradňa!

    recenzie

Môže byť osoba bezúhonná, ale zároveň nespoľahlivá podľa zákona?

Dobrý deň,
čo znamená byť bezúhonný, ale nespoľahlivý, a ako sa stať spoľahlivým?

Odpoveď advokáta na trestné právo

Dobrý deň,

v zmysle § 16 zákona o štátnej službe profesionálnych vojakov sa za bezúhonného nepovažuje občan, ktorý bol právoplatne odsúdený za trestný čin vojenský  alebo úmyselný trestný čin a v prípade trestného činu vojenského a zločinu aj občan, ktorému bolo odsúdenie za takýto trestný čin zahladené alebo na ktorého sa hľadí, akoby nebol za takýto trestný čin odsúdený. Za spoľahlivého sa nepovažuje občan, ak a) trestné stíhanie vedené proti nemu pre trestný čin sa skončilo právoplatným schválením zmieru a odo dňa nadobudnutia právoplatnosti uznesenia o schválení zmieru do dňa prijatia do štátnej služby neuplynuli tri roky, b) trestné stíhanie vedené proti nemu pre trestný čin bolo právoplatne podmienečne zastavené, až do uplynutia skúšobnej lehoty, c) je alebo bol liečený zo závislosti od alkoholu alebo iných omamných látok alebo psychotropných látok alebo preukázateľne nadmerne požíva alkohol alebo požíva iné omamné alebo psychotropné látky alebo je alebo bol liečený z patologického hráčstva, d) je alebo bol členom alebo sympatizantom skupiny, hnutia alebo ideológie, ktoré smerujú k potlačeniu základných práv a slobôd osôb alebo ktoré hlásajú rasovú, etnickú, národnostnú alebo náboženskú nenávisť, alebo ktoré v minulosti smerovali k potlačeniu základných práv a slobôd osôb, alebo sa podieľa alebo podieľal na ich podpore alebo propagácii alebo na aktivitách nimi organizovaných, e) až g) sa týkajú predchádzajúceho štátnozamestneckého pomeru, h) bez povolenia vykonával vojenskú službu v ozbrojených silách iného štátu, ak sa takéto povolenie vyžaduje, i) sa na území iného štátu aktívne podieľal na bojovej činnosti organizovanej ozbrojenej skupiny alebo túto činnosť podnecoval alebo podporoval finančne alebo inými prostriedkami a službami.

 

Za spoľahlivého sa teda môžete považovať ak sa Vás netýkajú vyššie uvedené podmienky. 

Bezplatná právna poradňa

Môže profesionálny vojak ukončiť služobný pomer nesúhlasom so spracúvaním osobných údajov?

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať na možnosti a práva profesionálneho vojaka, ktorý nadobudol presvedčenie, že už nechce naďalej slúžiť v ozbrojených silách Slovenskej republiky. Môže tento vojak udeliť písomný nesúhlas s nakladaním s jeho osobnými údajmi a môže na základe toho dôjsť k ukončeniu pracovného pomeru s daným vojakom? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď advokáta na trestné právo

Dobrý deň, skončenie štátnej služby v Ozbrojených silách SR upravujú ustanovenia § 69 a nasl. zákona č. 346/2005 Z.z. o štátnej službe profesionálnych vojakov ozbrojených síl SR v platnom znení. Tento zákon žiadnym spôsobom neupravuje skončenie štátnej služby tým spôsobom, že nepodpíšete súhlas so spracovaním osobných údajov. Ak ste nadobudli presvedčenie, že už naďalej nechcete slúžiť v ozbrojených silách, môžete podľa ustanovenia § 70 ods. 2 vyššie uvedeného zákona požiadať o prepustenie. O takejto Vašej žiadosti musí vedúci služobného úradu rozhodnúť bezodkladne, najneskôr do dvoch mesiacov odo dňa požiadania o prepustenie (§ 72 ods. 1 písm. a). Služobný pomer Vám následne v zmysle ustanovenia § 72 ods. 6 skončí dňom doručenia rozhodnutia.

Bezplatná právna poradňa

Môžem byť prijatý do štátnej služby, ak som bol odsúdený za drogy?

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať, či je možné dostať sa do štátnej služby (policajt, hasič, vojak) ak som bol odsúdený za nedovolené držanie a výrobu psychotropných a omamných látok na podmienečný trest na tri roky. Konkrétne, priznal som sa k účasti na výkone trestného činu spojeného s pestovaním rastliny marihuany. Výkon trestu som riadne dodržiaval po celú dobu jeho trvania. Ďakujem.

Odpoveď advokáta na trestné právo

Dobrý deň. Vo všeobecnosti je jednou zo základných podmienok na prijatie do štátnej služby bezúhonnosť. Bezúhonnosť je však v rôznych zákonoch definovaná rôzne (napr. podnienka bezúhonnosti je odlišne definovaná pri príslušníkoch policajného zboru a odlišne pri profesionálnych vojakoch). Pre každý prípad Vám odporúčam požiadať o zahladenie odsúdenia (podmienky pre zahladenie odsúdenia sú uvedené v § 92 a § 93 Trestného zákona) a následne si musíte preveriť, či spĺňate podmienku bezúhonnosti pre prijatie do tej ktorej štátnej služby.

Bezplatná právna poradňa
O Autorovi
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners

JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na trestné právo, najmä na obhajobu v trestnom konaní, trestné oznámenia, výsluchy, väzbu, trestné činy proti majetku a hospodársku trestnú činnosť. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.