Bezplatná právna poradňa

Musím pracovať nad rámec pracovného času?

Právna pomoc zadarmo

Položiť otázku

Najčastejšie otázky

Môže zamestnávateľ na Slovensku nariadiť 14-hodinovú prácu a zaplatiť len 8 hodín?

je samozrejmé, že Vás nikto nemôže zákonným spôsobom nútiť, aby ste pracovali bez nároku za odmenu za odpracované hodiny naviac. Za splnenia zákonných podmienok také konanie je možné kvalifikovať aj ako trestný čin Nátlaku podľa § 192 Trestného zákona.

celá odpoveď ›

Musí zamestnávateľ zaplatiť aj pracovnú prestávku v 12-hodinovej zmene?

zamestnávateľ nemá právo nezaplatiť Vám odpracovaný čas. Každá hodina, ktorú v práci odporacujete máte právo mať zaplatenú.

celá odpoveď ›

Otázka

Dobrý deň, v tomto mesiaci, júli 2016, je podľa pracovného kalendára 20 pracovných dní plus jeden sviatočný deň. Základná mesačná mzda je 585 eur. Mzda a ostatné odmeny za prácu zahrňajú celkový čas potrebný na splnenie úloh stanovených zamestnávateľom. Zamestnávateľ od nás požaduje odpracovať 21 dní bez zmeny platu. Mám pocit, že pracujeme jeden deň navyše, teda nie 20, ale 21 dní. Táto situácia sa opakuje každý mesiac, kedy sú sviatky. Môžete mi poradiť?

Odpoveď advokáta na trestné právo

Dobrý deň, práca vykonávaná zamestnancom na príkaz zamestnávateľa alebo s jeho súhlasom nad určený týždenný pracovný čas vyplývajúci z vopred určeného rozvrhnutia pracovného času a vykonávaná mimo rámca rozvrhu pracovných zmien sa považuje za prácu nadčas. v zmysle § 122 ods. 3 Zákonníka práce (ZP), u zamestnanca, ktorý je odmeňovaný mesačnou mzdou, sa sviatok, ktorý pripadne na jeho obvyklý pracovný deň, považuje za odpracovaný deň, za ktorý mu patrí mzda. Podľa § 144a ZP, sa za výkon práce posudzuje aj doba, počas ktorej zamestnanec nepracuje preto, že je sviatok, za ktorý mu patrí náhrada mzdy alebo za ktorý sa mu jeho mesačná mzda nekráti. Na základe uvedeného, preto výkon práce, ktorú Vám zamestnávateľ nariaďuje ako náhradu za sviatok, možno posudzovať ako prácu nadčas, za ktorú Vám patri mzda a mzdové zvýhodnenie. 

Bezplatná právna poradňa
4,9 (8 299)
  • Jakub M.
    Jakub M.

    18. septembra

    Rýchlosť, kvalitná odpoveď - odporučam! Využijem aj v buducnosti

    recenzie

  • Peter K.
    Peter K.

    18. septembra

    Vysoko hodnotím advokátsku kanceláriu pre ochotu a nielen ochotu ale aj fundovanú odpoveď na...

    recenzie

  • Barbora K.
    Barbora K.

    28. septembra

    Velmi ochotni advokati, mozem iba odporucat

    recenzie

  • Valéria H.
    Valéria H.

    2. októbra

    Výborné služby, promptná kvalifikovaná odpoveď na položené otázky. Veľká vďaka. Môžem len odporúčať!...

    recenzie

  • Ľudovít B.
    Ľudovít B.

    25. októbra

    Ďakujem za perfektnú odpoveď na môj problém, ktorý predtým neskúsená právná poradkyňa riadne...

    recenzie

  • Jarmila J.
    Jarmila J.

    30. októbra

    Dakujem za promptnu a zrozumitelnu odpoved. Odporucam obratit sa na tuto poradnu.

    recenzie

  • Silvia M.
    Silvia M.

    5. novembra

    Super pristup, rychlo poradili, vysvetlili, som velmi spokojna!

    recenzie

  • Andrea K.
    Andrea K.

    8. novembra

    Profesionálna odpoveď, takisto prístup ku klientovi, odporúčam

    recenzie

  • Lenka O.
    Lenka O.

    21. novembra

    Profesionálny, zrozumiteľný a rýchly prístup. Najlepšia právna poradňa!

    recenzie

Môže zamestnávateľ na Slovensku nariadiť 14-hodinovú prácu a zaplatiť len 8 hodín?

Je možné na Slovensku pracovať 14 hodín denne a byť platený iba za 8 hodín?

Odpoveď advokáta na trestné právo

Dobrý deň, je samozrejmé, že Vás nikto nemôže zákonným spôsobom nútiť, aby ste pracovali bez nároku za odmenu za odpracované hodiny naviac. Za splnenia zákonných podmienok také konanie je možné kvalifikovať aj ako trestný čin Nátlaku podľa § 192 Trestného zákona. Dovoľujem si Vás upozorniť, že v zásade pracovný čas v priebehu 24 hodín nesmie presiahnuť osem hodín pričom pracovný čas zamestnanca je najviac 40 hodín týždenne. Priemerný týždenný pracovný čas zamestnanca vrátane práce nadčas nesmie prekročiť 48 hodín, v prípade zdravotníckeho zamestnanca nesmie presiahnuť 56 hodín. 

Bezplatná právna poradňa

Musí zamestnávateľ zaplatiť aj pracovnú prestávku v 12-hodinovej zmene?

Dobrý deň, pracujem v taxislužbe ako dispečerka, v dvojzmennej prevádzke, čiže denná zmena trvá 12 hodín a na druhý deň je nočná zmena tiež 12 hodín. Zamestnávateľ nám však platí iba 11 hodín namiesto 11,5 hodiny. Tvrdí, že to zákonník práce umožňuje a nemusí nám platiť 11,5 hodiny. V zákonníku som nič také nenašla, možno tomu len nerozumiem. Má naozaj právo platiť nám iba 11 hodín? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď advokáta na trestné právo

Dobrý deň,

zamestnávateľ nemá právo nezaplatiť Vám odpracovaný čas. Každá hodina, ktorú v práci odporacujete máte právo mať zaplatenú. Požiadajte zamestnávateľa ešte raz o preplatenie odpracovaného času, pokiaľ nebude reagovať tak, že Vám odpracovaný čas nezaplatí, máte právo obrátiť sa na súd ako aj na inšpekciu práce.

Bezplatná právna poradňa
O Autorovi
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners

JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na trestné právo, najmä na obhajobu v trestnom konaní, trestné oznámenia, výsluchy, väzbu, trestné činy proti majetku a hospodársku trestnú činnosť. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.