Otázka
Dobrý deň, mám otázku. Ak by som vo svojich 22 rokoch praktizoval sexting so 15-, 16- alebo 17-ročnou, mohol by som mať z toho problém? Je to pedofília?
Odpoveď advokáta na trestné právo
Dobrý deň, sexting môže byť trestným činom, nie však trestným činom sexuálneho násilia podľa § 200 alebo sexuálneho zneužívania podľa § 201, ale skôr trestným činom ohrozovania mravnej výchovy mládeže podľa § 211 Trestného zákona.
Nie každý sexting s osobou staršou ako 15 rokov je trestným činom. Závisí to znenia správ, ktoré by ste dievčaťu posielali.
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na trestné právo, najmä na obhajobu v trestnom konaní, trestné oznámenia, výsluchy, väzbu, trestné činy proti majetku a hospodársku trestnú činnosť. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.