Bezplatná právna poradňa

Podmienka za krádež a škola

Právna pomoc zadarmo

Položiť otázku

Najčastejšie otázky

Hrozí mi trestné stíhanie za krádež a povinnosť nahradiť škodu zamestnávateľovi?

v prípade krádeže, ktorou bola spôsobená škoda v rozsahu, ktorý uvádzate (škoda väčšia) sa bude postupovať podľa ust. § 212 ods. 2 Trestného zákona: (2) Odňatím slobody na šesť mesiacov až tri roky sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1 a) a spôsobí ním väčšiu škodu, b) hoci bol za taký čin v…

celá odpoveď ›

Môže súd pri krádeži spáchanej v skúšobnej dobe uložiť opäť podmienečný trest?

V prípade, ak majiteľ vykradnutého stánku podal trestného oznámenie tak orgány činné v trestnom konaní môžu konať následne aj samostatne ak skutočnosti uvedené v trestnom oznámení naznačujú, že bol spáchaný trestný čin. V takomto prípade už nie je možné sa s majiteľom vykradnutého stánku dohodnúť na vyrovnaní bez toho…

celá odpoveď ›

Dostanem za krádež u zamestnávateľa s vrátením peňazí len podmienečný trest?

áno, dokonca by bolo možné žiadať trestné stíhanie podmienečne zastaviť v prípravnom konaní.

celá odpoveď ›

Otázka

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať, či bude škola upovedomená sociálnou službou, ak ma chytili pri krádeži sumy vyššej ako 270 EUR a dostanem podmienučný trest?

Odpoveď advokáta na trestné právo

Dobrý deň, pokiaľ ste maloletý, tak o tom, že ste spáchali trestný čin krádeže budú upovedomení Vaši rodičia. Škola nie je Vašim zákonným zástupcom, a preto nie je dôvod na to, aby bola upovedomená o tom, že ste sa dopustili trestného činu.

Bezplatná právna poradňa
4,9 (8 299)
  • Jakub M.
    Jakub M.

    18. septembra

    Rýchlosť, kvalitná odpoveď - odporučam! Využijem aj v buducnosti

    recenzie

  • Peter K.
    Peter K.

    18. septembra

    Vysoko hodnotím advokátsku kanceláriu pre ochotu a nielen ochotu ale aj fundovanú odpoveď na...

    recenzie

  • Barbora K.
    Barbora K.

    28. septembra

    Velmi ochotni advokati, mozem iba odporucat

    recenzie

  • Valéria H.
    Valéria H.

    2. októbra

    Výborné služby, promptná kvalifikovaná odpoveď na položené otázky. Veľká vďaka. Môžem len odporúčať!...

    recenzie

  • Ľudovít B.
    Ľudovít B.

    25. októbra

    Ďakujem za perfektnú odpoveď na môj problém, ktorý predtým neskúsená právná poradkyňa riadne...

    recenzie

  • Jarmila J.
    Jarmila J.

    30. októbra

    Dakujem za promptnu a zrozumitelnu odpoved. Odporucam obratit sa na tuto poradnu.

    recenzie

  • Silvia M.
    Silvia M.

    5. novembra

    Super pristup, rychlo poradili, vysvetlili, som velmi spokojna!

    recenzie

  • Andrea K.
    Andrea K.

    8. novembra

    Profesionálna odpoveď, takisto prístup ku klientovi, odporúčam

    recenzie

  • Lenka O.
    Lenka O.

    21. novembra

    Profesionálny, zrozumiteľný a rýchly prístup. Najlepšia právna poradňa!

    recenzie

Hrozí mi trestné stíhanie za krádež a povinnosť nahradiť škodu zamestnávateľovi?

Dobrý deň, chcem sa opýtať. Ukradol som firme peniaze a spôsobil som jej škodu vo výške 12 000 eur. Čo mi hrozí?

Odpoveď advokáta na trestné právo

Dobrý deň,
v prípade krádeže, ktorou bola spôsobená škoda v rozsahu, ktorý uvádzate (škoda väčšia) sa bude postupovať podľa ust. § 212 ods. 2 Trestného zákona:

(2) Odňatím slobody na šesť mesiacov až tri roky sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1 a) a spôsobí ním väčšiu škodu, b) hoci bol za taký čin v predchádzajúcich dvadsiatich štyroch mesiacoch odsúdený, alebo c) z osobitného motívu.   V prípade, ak voči Vám bolo vznesené obvinenie, tak Vám radím, aby ste vyhľadali pomoc advokáta, ktorý by Vám s obhajobou pomohol. Ak trestné oznámenie nebolo podané, skúste sa dohodnúť s poškodeným, aby ho nepodával a že všetko uhradíte.
Bezplatná právna poradňa

Môže súd pri krádeži spáchanej v skúšobnej dobe uložiť opäť podmienečný trest?

Dobrý deň, chcem sa spýtať. Už som bol súdne trestaný za krádež a odsedel som si trest. Pustili ma domov na podmienku, konkrétne na dva roky. Už ubehol rok a sedem mesiacov. Nedávno som však spáchal ďalší čin - odcudzil som pokladňu z jedného stánku. Suma vo pokladni bola 3 eurá. Pokladňu som vrátil majiteľovi a finančná škoda, ktorá vznikla poškodením okna, bola 200 eur. Táto suma bola majiteľovi refundovaná poisťovňou. Chcel by som sa opýtať, či by bolo možné, že by som dostal podmienku, ak by som sa s poškodeným dohodol, že mu škodu preplatím. Prípadne, ake sú ďalšie možnosti v prípade súdneho konania? Za odpoveď ďakujem.

Odpoveď advokáta na trestné právo

Dobrý deň,

V prípade, ak majiteľ vykradnutého stánku podal trestného oznámenie tak orgány činné v trestnom konaní môžu konať následne aj samostatne ak skutočnosti uvedené v trestnom oznámení naznačujú, že bol spáchaný trestný čin. V takomto prípade už nie je možné sa s majiteľom vykradnutého stánku dohodnúť na vyrovnaní bez toho, aby vo veci prebehlo vyšetrovanie príslušnými orgánmi.

V zmysle ustanovenia § 49 ods. 2 ak sa páchateľ odsudzuje za úmyselný trestný čin, ktorý bol spáchaný počas skúšobnej doby podmienečného prepustenia z výkonu trestu odňatia slobody nie je možné mu opätovne uložiť trest odňatia slobody s podmienečným odkladom.  

Bezplatná právna poradňa

Dostanem za krádež u zamestnávateľa s vrátením peňazí len podmienečný trest?

Dobrý deň. Zo svojho bývalého zamestnania som odcudzil 1200 eur z uzamknutého trezora, ktorý som otvoril pomocou originálneho kľúča. Peniaze som vrátil majiteľke firmy po tom, ako som bol udaný na políciu. Dostanem za tento čin, ktorý som sa priznal, len podmienečný trest? Predtým som nebol súdne trestaný a toto je môj prvý trestný čin. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď advokáta na trestné právo

Dobrý deň, áno, dokonca by bolo možné žiadať trestné stíhanie podmienečne zastaviť v prípravnom konaní. 

Bezplatná právna poradňa
O Autorovi
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners

JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na trestné právo, najmä na obhajobu v trestnom konaní, trestné oznámenia, výsluchy, väzbu, trestné činy proti majetku a hospodársku trestnú činnosť. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.