SBS a bezúhonnosť, ako sa to posudzuje?
Právna pomoc zadarmo
Položiť otázkuNajčastejšie otázky
Spĺňam podmienku bezúhonnosti pre prácu v SBS, keď sa na mňa hľadí ako na neodsúdeného?
zákon č. 473/2005 Z.z. o poskytovaní služieb v oblasti SBS definuje bezúhonnosť v § 13 ods.
celá odpoveď ›Som bezúhonný podľa zákona o SBS, ak mi bolo podmienečne zastavené trestné stíhanie?
nakoľko ste mali trestné stíhanie podmienečne zastavené, a teda ste nikdy neboli odsúdený, ste z pohľadu zákona o SBS (č. 473/2005 Z.z.) bezúhonný.
celá odpoveď ›Otázka
Dobrý deň,
chcem sa spýtať na § 13 ods. 1 zákona o SBS - bezúhonnosť. Ak mám v odpise trestov uvedený zápis a k tomu pripísané, že na osobu sa hľadí, akoby nebola odsúdená.
§ 13 Bezúhonnosť
(1) Za bezúhonnú osobu sa na účely tohto zákona okrem osoby, na ktorú sa hľadí, ako by nebola odsúdená, nepovažuje ten, kto bol právoplatne odsúdený
a) za úmyselný trestný čin alebo
b) za iný trestný čin, za ktorý mu bol uložený nepodmienečný trest odňatia slobody v dĺžke viac ako 12 mesiacov.
(2) Za bezúhonnú osobu sa na účely tohto zákona nepovažuje ani ten, komu súd alebo správny orgán uložil zákaz činnosti, ktorá súvisí s činnosťou podľa tohto zákona alebo ktorá je obsahom pracovnoprávneho vzťahu podľa tohto zákona, do skončenia výkonu zákazu činnosti.
(3) Bezúhonnosť sa preukazuje odpisom z registra trestov nie starším ako tri mesiace a čestným vyhlásením, že osobe správny orgán neuložil zákaz činnosti podľa odseku 2. Ak ide o osobu, ktorá sa za posledných desať rokov nepretržite zdržiavala viac ako šesť mesiacov mimo územia Slovenskej republiky, predloží aj doklad obdobný odpisu z registra trestov zo štátu, v ktorom sa viac ako šesť mesiacov nepretržite zdržiavala, a jeho preklad do štátneho jazyka vyhotovený prekladateľom alebo tlmočníkom podľa osobitného predpisu; ak nemôže takýto doklad predložiť, pretože jej ho štát nevydá, predloží čestné vyhlásenie, že nebola v cudzine uznaná vinnou z trestného činu, pre ktorý nemôže byť považovaná za bezúhonnú, a že jej nebol uložený zákaz činnosti podľa odseku 2.
Nerozumiem dobre tej vete v odseku 1. Je teda taká osoba považovaná za bezúhonnú alebo nie? A ak áno, môže vykonávať prácu v SBS? Vopred veľmi pekne ďakujem za odpoveď. S pozdravom
Odpoveď advokáta na trestné právo
Dobrý deň. Pokiaľ ide o gramatický výklad tohto ustanovenia, tento je z dôvodu nie úplne jednoduchej formulácie zákonodarcu pomerne náročný pre pochopenie, avšak dá sa z toho výjsť. Podľa neho platí, že pokiaľ máte trest zahladený (t.j. pokiaľ sa na Vás hľadí, akoby ste neboli odsúdený) spĺňate podmienku bezúhonnosti v zmysle ods. 1 citovaného ustanovenia. Inak ak splňate podmienky pod písm. a/ a b/, tak nie ste bezúhonný.
Ak sa považujete za bezúhonného a spĺňate ostatné podmienky, môžete vykonávať činnosť SBS.
Spĺňam podmienku bezúhonnosti pre prácu v SBS, keď sa na mňa hľadí ako na neodsúdeného?
Dobrý deň,
absolvujem kurz SBS, ale neviem, či by som mal pokračovať. V odpise trestov mám záznam z roku 2014. Je v ňom uvedené, že mi bolo podmienečne odňaté sloboda na dobu 4 mesiacov so skúšobnou dobou trvajúcou 1 rok. Bolo mi tiež uložené obmedzenie, a to zaplatiť nezaplatené výživné a vydať sa správnou cestou. Na páchateľa sa hľadí, akoby nebol odsúdený. Výživné mám už dávno vyplatené, takže tam nie je problém. Moja otázka je nasledujúca: Spĺňam požiadavku bezúhonnosti alebo nie? Ďakujem za odpoveď.
Odpoveď advokáta na trestné právo
Dobrý deň,zákon č. 473/2005 Z.z. o poskytovaní služieb v oblasti SBS definuje bezúhonnosť v § 13 ods. 1 zákona takto: Za bezúhonnú osobu sa na účely tohto zákona okrem osoby, na ktorú sa hľadí, ako by nebola odsúdená, nepovažuje ten, kto bol právoplatne odsúdený a) za úmyselný trestný čin alebo b) za iný trestný čin, za ktorý mu bol uložený nepodmienečný trest odňatia slobody v dĺžke viac ako 12 mesiacov. Nakoľko Vaše sa na Vás z pohľadu zákona hľadí ako by ste neboli odsúdený, tak spĺňate z pohľadu zákona podmienky bezúhonnosti.
Som bezúhonný podľa zákona o SBS, ak mi bolo podmienečne zastavené trestné stíhanie?
Dobrý deň, v minulosti mi prokurátor podmienkovite zastavil trestné stíhanie s probačnou dobou, ktorá už dávnejšie uplynula (súdom som nikdy nebol trestaný). Chcem sa opýtať, či som v súvislosti so zákonom o SBS považovaný za bezúhonného.
Odpoveď advokáta na trestné právo
Dobrý deň,
nakoľko ste mali trestné stíhanie podmienečne zastavené, a teda ste nikdy neboli odsúdený, ste z pohľadu zákona o SBS (č. 473/2005 Z.z.) bezúhonný.
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na trestné právo, najmä na obhajobu v trestnom konaní, trestné oznámenia, výsluchy, väzbu, trestné činy proti majetku a hospodársku trestnú činnosť. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.