Bezplatná právna poradňa

Uznesenie o osvedčení v skúšobnej dobe

Právna pomoc zadarmo

Položiť otázku

Najčastejšie otázky

Môžem po skončení zákazu činnosti žiadať vrátenie vodičského preukazu bez uznesenia o osvedčení sa?

vo Vašej otázke je uvedené, že budete mať vykonaný celý trest zákazu činnosti. Tak ako ste sám vo svojej otázke uviedli, trest zákazu činnosti je vykonaný uplynutím doby, na ktorú bol uložený.

celá odpoveď ›

Bude podmienečné zastavenie trestného stíhania za drogy prekážkou vstupu do armády?

v zmysle ustanovenia § 16 zákona č. 281/2015 o štátnej službe profesionálnych vojakov, ktoré upravuje podmienky prijatia do štátnej služby profesionálnych vojakov je potrebné podľa ods.

celá odpoveď ›

Otázka

Dobrý večer, skúšobná doba podmienečného odsúdenia mi plynula od 11.12.2014 do 10.06.2016. Súd skúmal moje správanie počas skúšobnej doby a zistil, že som nespáchal nič, čo by bolo v rozpore so zákonom. Tým som splnil podmienky na vyslovenie osvedčenia v skúšobnej dobe. Prokurátor Okresnej prokuratúry BA XX prípisom zo dňa 12.08.2016 dal súhlas na moje osvedčenie v skúšobnej dobe podmienečného odsúdenia. Moja otázka znie: Bude mi toto stále figurujúce vo výpise z registra trestov, alebo mi to už bola táto skutočnosť vymazaná? Ďakujem.

Odpoveď advokáta na trestné právo

Dobrý deň, po vyjadrení súhlasu okresného prokurátora musí súd vo Vašej právnej veci ešte vydať uznesenie o tom, že ste sa osvedčili. Uznesenie sa väčšinou vydáva bez nariadenia verejného zasadnutia a následne sa jeho písomné vyhotovenie doručuje do vlastných rúk. Až po nadobudnutí právoplatnosti tohto uznesenia Vám bude vo výpise z registra trestov vymazané odsúdenie, ktorého sa Vaše osvedčenie týkalo. Po udelení súhlasu prokurátora sa Vaše odsúdenie z registra trestov ešte nevymazalo. V prípade, že od udelenia súhlasu okresného prokurátora s osvedčením ubehla dlhá doba a súd do dnešného dňa nevydal uznesenie o Vašom osvedčení je možné súd urgovať. Zašlite súdu žiadosť o vydanie súdneho rozhodnutia. V žiadosti uveďte spisovú značku konania, stručne identifikujte o akú vec ide a uveďte, že napriek tomu, že sú splnené podmienky na vydanie uznesenia o osvedčení.  

Bezplatná právna poradňa
4,9 (8 299)
  • Jakub M.
    Jakub M.

    18. septembra

    Rýchlosť, kvalitná odpoveď - odporučam! Využijem aj v buducnosti

    recenzie

  • Peter K.
    Peter K.

    18. septembra

    Vysoko hodnotím advokátsku kanceláriu pre ochotu a nielen ochotu ale aj fundovanú odpoveď na...

    recenzie

  • Barbora K.
    Barbora K.

    28. septembra

    Velmi ochotni advokati, mozem iba odporucat

    recenzie

  • Valéria H.
    Valéria H.

    2. októbra

    Výborné služby, promptná kvalifikovaná odpoveď na položené otázky. Veľká vďaka. Môžem len odporúčať!...

    recenzie

  • Ľudovít B.
    Ľudovít B.

    25. októbra

    Ďakujem za perfektnú odpoveď na môj problém, ktorý predtým neskúsená právná poradkyňa riadne...

    recenzie

  • Jarmila J.
    Jarmila J.

    30. októbra

    Dakujem za promptnu a zrozumitelnu odpoved. Odporucam obratit sa na tuto poradnu.

    recenzie

  • Silvia M.
    Silvia M.

    5. novembra

    Super pristup, rychlo poradili, vysvetlili, som velmi spokojna!

    recenzie

  • Andrea K.
    Andrea K.

    8. novembra

    Profesionálna odpoveď, takisto prístup ku klientovi, odporúčam

    recenzie

  • Lenka O.
    Lenka O.

    21. novembra

    Profesionálny, zrozumiteľný a rýchly prístup. Najlepšia právna poradňa!

    recenzie

Môžem po skončení zákazu činnosti žiadať vrátenie vodičského preukazu bez uznesenia o osvedčení sa?

Dobrý deň. Dňa 21.11. mi riadne skončil trest zákazu činnosti - viesť motorové vozidlo, čím sa trest považuje za vykonaný. Predtým, ako začnem riešiť administratívnu mašinériu s dopravným inšpektorátom, potrebujem počkať na uznesenie súdu o osvedčení sa? Aká dlhá doba to zvykne byť od samotného ukončenia trestu, kým mi súd uznesenie pošle? Bez neho nemôžem dopravný inšpektorát žiadať o vrátenie vodičského preukazu? Ďakujem vopred za odpoveď. Príjemný deň.

Odpoveď advokáta na trestné právo

Dobrý deň, vo Vašej otázke je uvedené, že budete mať vykonaný celý trest zákazu činnosti. Tak ako ste sám vo svojej otázke uviedli, trest zákazu činnosti je vykonaný uplynutím doby, na ktorú bol uložený. Vykonaním trestu zákazu činnosti je toto odsúdenie zahladené. Odsúdenie bude z výpisu registra trestov vymazané na základe pokynu príslušných orgánov. Súd v takomto prípade nerozhoduje o žiadnom osvedčení. Súd o osvedčení rozhoduje vtedy, ak Vám bol podmienečne odpustení výkon zvyšku trestu zákazu činnosti po uplynutí jej polovice so skúšobnou dobou (nie kratšou ako je zvyšok trestu). V prípade, že ste nepožiadali o podmienečné odpustenie výkonu zvyšku trestu zákazu činnosti, súd nemá už ďalej o čom rozhodovať.

Bezplatná právna poradňa

Bude podmienečné zastavenie trestného stíhania za drogy prekážkou vstupu do armády?

Dobrý deň, keď som mal 16 rokov, dostal som skúšobnú dobu na 12 mesiacov za obchodovanie a prechovávanie omamných a psychotropných látok. Nebol som na súde, nýbrž som išiel za dohody s prokurátorom. Po uplynutí skúšobnej doby som už nemal žiadne ďalšie problémy - ani predtým, ani potom. Bude to vadiť pri vstupe do armády? Vopred ďakujem za odpoveď. PS: Teraz mám 18 rokov.

Odpoveď advokáta na trestné právo

Dobrý deň, v zmysle ustanovenia § 16 zákona č. 281/2015 o štátnej službe profesionálnych vojakov, ktoré upravuje podmienky prijatia do štátnej služby profesionálnych vojakov je potrebné podľa ods. 1 písm. f) byť bezúhonným. Ustanovenie § 16 ods. 4 toho istého zákona definuje pojem bezúhonnosť pre účely tohto zákona nasledovne: Za bezúhonného sa na účely tohto zákona nepovažuje občan, ktorý bol právoplatne odsúdený za trestný čin vojenský alebo úmyselný trestný čin, a v prípade trestného činu vojenského a zločinu aj občan, ktorému bolo odsúdenie za takýto trestný čin zahladené alebo na ktorého sa hľadí, akoby nebol za takýto trestný čin odsúdený. Vy ste boli odsúdený podmienečne na 12 mesiacov, pričom ste spáchali úmyselný zločin. Na základe toho je možné skonštatovať, že v zmysle zákon o štátnej službe profesionálnych vojakov sa nepovažujete za bezúhonného a z toho dôvodu nespĺňate podmienky pre prijatie do štátnej služby profesionálnych vojakov.

Bezplatná právna poradňa
O Autorovi
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners

JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na trestné právo, najmä na obhajobu v trestnom konaní, trestné oznámenia, výsluchy, väzbu, trestné činy proti majetku a hospodársku trestnú činnosť. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.